پله ها
پله ها

شفت شهری به بکری روستا

شهرستان شَفت از شهرستان‌های استان گیلان در شمال ایران است. این شهرستان دارای ۲ بخش و ۴ دهستان است و جمعیت آن طبق آخرین سرشماری ۵۴٬۲۲۶ نفر است. مرکز این شهرستان، شهر شفت می‌باشد.

این شهرستان در ناحیه غربی استان گیلان واقع گردیده و از شمال به شهرستان‌های رشت و صومعه‌سرا، از جنوب و جنوب شرقی به استان زنجان و شهرستان رودبار و از غرب به شهرستان فومن محدود می‌شود. جمعیت شهرستان شفت پس از جدا شدن از فومن، بالغ بر ۷۲٬۰۰۰ بوده که در دهه های اخیر با توجه به مهاجرت مردم به سایر شهرستان های گیلان خصوصا رشت، با کاهش مواجه شده است،‌ همچنین این شهرستان، پایین‌ترین درصد شهرنشینی را نسبت به سایر شهرستان‌های استان گیلان دارا می‌باشد و تنها ۱۹ درصد از جمعیت ۵۴ هزار نفره این شهرستان در شهرهای شفت و احمدسرگوراب زندگی می‌کنند.
با توجه به روستایی بودن این شهرستان،‌ بیشتر جاذبه‌های گردشگری آن هم از نوع طبیعی و روستایی است؛‌ برای مثال، روستای علی سرای سیاهمزگی، روستای پیرده واقع در چهارراه صائمی. خرمکش، امام زاده ابراهیم و پایین توسه ازمناطق کوهستانی و روستای عثماوندان و شهر شفت از مناطق کاملاً جلگه‌ای آن به‌شمار می‌آیند که رودخانه سیاهمزگی از کنار آن عبور می‌کند؛ به‌طوری‌که روستای خرمکش و پایین توسه در انتهای دره‌ای بهم پیوسته قرار دارند و از نقاط کوهستانی می‌باشد که از چهار طرف بین کوه‌های بلند محاصره می‌باشد. منطقه سیاحتی، زیارتی سیاهمزگی و آبشار دودوزن خرمکش، پارک جنگلی چناررودخان، بقاع متبرک امام زاده ابراهیم و امام زاده اسحاق، منطقه سیاحتی کلوان و چماچاء از مناطق دیدنی و گردشگری محسوب می‌شوند. روستاهای دیگرش هم مانند شالما، کمسارکوچک، چوبر، خرطوم، ویسود، درودخان، گنجار و طالقان در دو منطقه جلگه‌ای و کوهپایه‌ای قرار دارند.

همچنین قسمتی از کوه‌های تالش که دنباله رشته کوه البرز می‌باشد، در این شهرستان واقع شده و ناحیه بزرگی را در جنوب این شهرستان شامل می‌گردد.

برنج از جمله محصولات کشاورزی این منطقه و باغداری، چای، پرورش دام و طیور و زنبور عسل، شیلات و پرورش آبزیان و کرم ابریشم از دیگر فعالیت‌های این شهرستان می‌باشد. علاوه بر موارد مذکور تولید خشکبار از جمله شاه بلوط و صیفی جات و گل و گیاه زینتی نیز از منابع درآمدی مردم منطقه محسوب می‌شود. صنایع دستی شامل شال و جوراب و بافت حصیر، زیلو و سبد است.

مردم
زبان
بخشی از مردم این شهرستان به زبان گیلکی صحبت می‌کنند و بخش دیگر تالش هستند که به واسطهٔ شغل خود اغلب در دامنه‌های کوهپایه ای زندگی می‌کنند و گیلک زبانان نیز در مناطق پست جلگه ای ساکن هستند و به کار کشاورزی مشغولند. در چند سال اخیر به خاطر تغییر سبک زندگی، مردم گیلک و تالش شهرستان در کنار یکدیگر جهت رونق شهرستان تلاش کرده‌اند.

دین و مذهب
آئین گیلانیان قبل از اسلام، میترائیسم (مهرپرستی که به روایتی اولین دین جهان است) و زرتشتی بوده‌است. همچنین وجود داشتن روستاهای متعددی با نام‌های آتشکده و آتشگاه، وجود داشتن مراکز مذهبی بسیاری در قبل از اسلام در منطقه شفت، فومن و رودبار نشان می‌دهد. امروزه، مردم شفت پیرو دین اسلام و مذهب شیعه هستند.

بخش‌ها و دهستان‌ها
بخش مرکزی شهرستان شفت
دهستان جیرده
دهستان ملاسرا
شهر: شفت

بخش احمدسر گوراب
دهستان نصیرمحله
دهستان چوبر
شهر: احمدسر گوراب

جاذبه‌های گردشگری
بقعه امامزاده اسحاق (در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر شفت (سیاه‌کوه)) و مناطق ییلاقی آن
آبشار دودوزن
سد خاکی سقالکسار در ۱۵ کیلومتری شهر شفت و در مسیر جیرده به رشت
استخر طبیعی نورماس واقع در روستای کلاچ خندان از توابع دهستان جیرده در بخش مرکزی شهرستان شفت
تالاب آب‌بندان گیلده این تالاب در محدوده روستای گیلده پایین شفت قراردارد
بقعه امامزاده ابراهیم در ۳۵ کیلومتری جنوب شهر شفت در دل کوهستان و در روستایی با معماری خاص چوبی واقع شده‌است
بقعه متبرکه شاه درویشان واقع در ۵ کیلومتری شهر شفت روستای تکرم
پل لیشاوندان واقع در لیشاوندان
پارک جنگلی چوبر
بقعه نهزم و پل خشتی (از آثار ثبت شده ملی که قدمت آن به دوره قاجار می‌رسد)
مراکز آموزشی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شفت
دانشگاه پیام نور شفت
مشاهیر
پرواز همای، خواننده موسیقی سنتی
حمیدرضا دنیادیده نهزمی، روزنامه نگار و فعال رسانه گیلانی
رضا نیک نظر، فوتبالیست و بازیکن اسبق باشگاه فوتبال پرسپولیس
حسن قلی پور قصبه (سدید)، نویسنده دو رمان گیلداد و هیواد و برنده جایزه ادبی قلم زرین
محمد جمشیدی چناری، خبرنگار برتر جشنواره‌های رسانه‌ای استان گیلان
حسین بصیر، شاعر، ترانه‌سرا و نویسنده شفتی
سید محمدباقر شفتی، مجتهد نامدار عصر قاجار
میرزای شفتی، عالم و مجتهد بزرگ شفتی که بعد ها ساکن قم شده و به نام میرزای قمی شهرت دارد.
محمد حامدی، اولین مقام‌آور شفتی در قهرمانی کاراته آسیا و اقیانوسیه کشور اندونزی (جاکارتا)
آیت نجد باقری، قهرمان پرورش اندام ایران و جهان
بازار هفتگی
شفت یکی از مناطق چند گانه فومنات قدیم می‌باشد؛ به همین خاطر و به رسم دیرباز این منطقه، بازارهای هفتگی در قسمت‌های مختلف این شهرستان وجود دارد. لازم است ذکر شود که نمونه این بازارها را در بیشتر شهرهای استان گیلان از جمله فومن، صومعه‌سرا و رشت نیز می‌بینیم. فلسفه این بازارها با توجه به نوع محصول کِشتی در هر شهر و برنامه‌ریزی اجتماعی، ایجاد می‌شده‌است. در شفت روز دوشنبه (دوشنبه بازار)، در نصیرمحله روز چهارشنبه (چهارشنبه بازار) و در چوبر (یکشنبه بازار).

منبع : ویکی پدیا

در بازار آنلاین پله ها منتظر حضور و نظرتان شما هستیم.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *